Waar let je op bij energie vergelijken

Stel je voor, je hebt besloten dat je wil overstappen van energieleverancier, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen met zoeken naar een goede vervanger. En hoe zit dat precies met energie vergelijken, waar moet je bijvoorbeeld op letten? Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden voor de levering van stroom en gas. Zo kun je kiezen voor duurzame opties als wind- of zonne-energie, maar ook voor iets minder duurzame energie uit kolen of aardgas. Om de beste optie voor jouw huishouden te kunnen kiezen, is het verstandig om de verschillende mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Belangrijk is hierbij dat je dit op de juiste manier doet, om later niet teleurgesteld te worden. Hier vind je een overzicht van een aantal belangrijke punten waar je op moet letten als je energie gaat vergelijken.

Kennis is macht

Het eerste belangrijke punt om rekening mee te houden is dat je de juiste informatie hebt. Zorg dat je goed geïnformeerd bent, over alles. Op die manier kom je nooit voor verrassingen te staan. Zo is het handig om precies te weten hoe je huidige contract eruitziet, wat je gemiddelde jaarverbruik is, wat de voorwaarden zijn bij de eventuele nieuwe leverancier en wat je per jaar en per maand kwijt bent aan de overeenkomst. Maak op basis hiervan een keuze met wat je zelf belangrijk vindt bij de levering van energie.

Maak een wensenlijst

Voordat je gaat beginnen met het echte energie vergelijken is het handig om te weten wat je zoekt bij een leverancier. Zoek je bijvoorbeeld groene of grijze energie? En hoe lang wil je eraan vast zitten? En natuurlijk wat vind je belangrijke servicepunten van de leverancier? Op het moment dat je dit van tevoren al goed hebt bedacht, kun je straks makkelijker een keuze maken.

Vergelijken is een vak apart

Vervolgens is het belangrijk dat je de juiste en dezelfde informatie vergelijkt. Zorg daarom dat je de pakketten goed leest en weet wat er allemaal inbegrepen is en wat niet. Als alle informatie op elkaar afgestemd is, je zeker weet wat je wilt hebben, kun je de prijs voor jezelf vaststellen. De prijs die vergelijkingssites laten zien, is vaak de totale prijs per jaar.

Vooroordelen over voorwaarden

Let vooral ook op de kleine lettertjes bij de algemene- en actievoorwaarden. Als je te maken hebt met een actieprijs, kijk dan bijvoorbeeld naar hoe lang deze geldig is, wat de duur is van deze prijs en wat je gaat betalen nadat de actie is afgelopen. Bij sommige leveranciers kun je hierdoor voordeliger uit zijn. Hier staat in vermeld hoe lang de actie duurt, hoeveel je betaalt en per wanneer je het ‘normale’ tarief weer gaat betalen. Als je deze goed leest, kun je de verschillende energiepakketten ook daarop beoordelen om zo tot een betere conclusie te komen.

In het kort

Belangrijk bij energie vergelijken is vooral het vergelijken van dezelfde informatie, weten wat je nodig hebt, en informatiewinning. Deze informatiewinning is belangrijk bij bijvoorbeeld de actievoorwaarden. Hier staat in vermeld hoe lang de actie duurt, hoeveel je betaalt en per wanneer je het ‘normale’ tarief weer gaat betalen. Als je deze goed leest, kun je de verschillende energiepakketten ook daarop beoordelen om zo tot een betere conclusie te komen.