Zonnewarmte

zonneenergie

Zonnewarmte is (samen met windenergie)een de meest milieu vriendelijke manier van energie en nadat je je installaties hebt terugverdiend volledig gratis. Helaas zijn er in Nederland niet genoeg zonuren om een huishouden in zijn geheel op zonnewarmte te laten draaien, maar wellicht is dat in de toekomst door verbetering van techniek wel haalbaar. Je kunt in je huishouden je tapwater- en je elektriciteit gebruik voor een groot deel van zonnewarmte voorzien. Voor je water gebruik je een zonneboiler, voor je elektriciteit een zonnepaneel.

Zonneboiler
Een zonneboiler is een systeem dat bestaat uit een zonnecollector en een boiler. De collector staat meestal op het dak, maar kan ook op de grond staan. Het is een plaat met buizen die heel snel opwarmen door zonnewarmte. Door de buizen loopt transportvloeistof. De transportvloeistof wordt door de hete buizen opgewarmd en stroomt naar de boiler. In de boiler zit een warmtewisselaar. Deze neemt de warmte van de transportvloeistof over en verwarmt daarmee het (tap)water in de boiler. Dit water stroomt door de cv ketel als er warm water gevraagd wordt. De cv ketel warmt dit water eventueel bij. In de winter is dat soms nodig. Een zonneboiler werkt op een terugloopsysteem of een druksysteem. Bij een terugloopsysteem is de (warmte)transportvloeistof water, bij een druksysteem is de transportvloeistof water met antivries (glycol).

Zonnepanelen
Een zonnepaneel maakt ook gebruik van zonnewarmte, maar produceert energie. Een zonneboiler verzamelt warmte en geeft deze weer af. Een zonnepaneel is een platte plaat waarin zonnecellen zitten. Zodra er zonnewarmte op een cel komt, ontstaat er een reactie waarbij energie vrijkomt. De zonnecellen zijn allemaal met elkaar verbonden (geschakeld), waardoor er een stroom van energie ontstaat die maar 1 kant op stroomt. Deze energie wordt vervoerd naar een omvormer. Een omvormer is het verbindingsstuk naar je elektriciteitskast. Hij zet de gelijkspanning van het zonnepaneel om naar de wisselspanning van je net.  Omdat het systeem samenwerkt met je elektriciteitsnet, heb je bij stroomstoring aan het net, ondanks dat je zelf stroom produceert, geen stroom.

Rendement zonneboiler
Met 2 collectoren en een boiler van 200 liter kun je een huishouden van 4 personen goed van warm water voorzien. Deze installatie kost ongeveer €4.500, welke je in gemiddeld 10 jaar hebt terugverdiend. Een zonneboiler installatie gaat 25 tot 30 jaar mee.

Rendement zonnepaneel
Een huishouden van 4 personen heeft ongeveer 22 panelen nodig. Inclusief installatie kost dit gemiddeld €10.200. Op jaarbasis bespaar je 1.055 aan energiekosten. De terugverdientijd is dus 10 jaar, maar een zonnepaneel gaat 20 jaar mee. Wel moet na 12 jaar de omvormer vervangen worden, welke €1.000 kost.

Terugverdientijd
Met een investering van gemiddeld €15.000 in zowel de zonneboiler als het zonnepaneel dalen je gas- en energie gebruik maandelijks per direct en zal na de jaarafrekening je maandbedrag naar beneden bijgesteld worden. Hierdoor heb je na 10 jaar de investering terugverdiend, terwijl je dus al 10 jaar fors minder per maand betaalt. Na 10 jaar is een groot deel van je gas- en energieverbruik gratis.