Natuurinclusief bouwen en de natuur ‘mee metselen’

natuurinclusief bouwen

Vaak gaat het bij de klimaatproblemen om zorgelijke zaken als opwarming van de aarde en stijging van de zeespiegel. Gelukkig komt er daarnaast ook meer focus op onze leefomgeving en dan in goede zin. Want door al die mondiale problemen heen schemert ook een ideaalbeeld, hoe het allemaal wel kan. Dat we gewoon door kunnen bouwen maar als het ware de natuur daarin meenemen. Ofwel dat we natuurinclusief bouwen als nieuwe norm gaan nemen. De aandacht voor de natuur vergroot elk jaar meer. Stadsarchitecten geven gretig ruimte aan plantsoen- en parkgroen als ze nieuwe wijken op de tekentafel zetten. Het is namelijk duidelijk dat zeker in steden een groene, gevarieerde leefomgeving effecten bewerkstelligt zoals:

• Een gezonder leefklimaat

• Vermindering van wateroverlast

• Meer biodiversiteit

• Vermindering van hittestress

Natuurinclusief bouwen helpt de biodiversiteit vooruit

Door de natuur mee te nemen in je nieuwbouw of verbouwing, help je zelf mee aan vergroening binnen je dorp of stad. Je biedt zo ook zangvogels, insecten en vleermuizen meer perspectief. Zo kan op eigen erf de biodiversiteit toenemen met natuurinclusief bouwen. Heel eenvoudig, door nestruimte en verblijfsplekken te creëren voor vogels en vleermuizen. De natuur laat je zo als het ware bij je eigen buitendeur beginnen.

Vergroenen: van klein naar groot

Natuurlijk is het een kleine geste, een paar nestkastjes. Bouw je nu een aanbouw of een garage, dan kun je het dak ook gaan vergroenen. Een groen dak met vetplantjes staat mooi maar is ook een paradijsje voor insecten. Wil je meer doen voor de biodiversiteit? Dan kun je een tuinplan maken waarin veel verschillende soorten bloemen, struiken en bomen zijn opgenomen. Zo’n groene verscheidenheid trekt behoorlijk wat insecten, vogels en dieren aan. Bijvoorbeeld de egel die je nieuwe struiken helemaal ziet zitten. Wil je nog meer doen aan biodiversiteit? Haal dan je buren over om tegelwerken weg te halen en mooi groen te planten. Zo krijg je een hele linie van tuinen en vergroot je het leefgebied van de dieren. Jouw egel scharrelt namelijk net zo graag bij de buren en laat zich niet door een hekwerkje tegenhouden.

Met natuurinclusief bouwen breng je gevels en daken tot leven

Dus ga je aan de slag met klussen en bouwen, neem dan even de volgende zaken mee zodat je je van natuurinclusief bouwen verzekert:

• Leg groene daken aan

• Hang planten aan de muur en creëer zo groene gevels

• Metsel nestkasten voor vogeltjes en vleermuizen in

• Hang een insectenmuur op

• Zorg voor waterdoorlatende bestrating

• Doe je lichten in de tuin ’s nachts uit

Verhuis je vleermuizen voor je isoleert

Het kost misschien iets meer geld als je natuurinclusief bouwen gaat, maar voor die investering krijg je veel terug. Het is jouw bijdrage aan de opmars van groen. Groen dat de stedelijke zomerhitte te verdragen maakt. Groen dat veel meer zoemende kleinoden en gewiekste nachtvliegers oplevert. En over vleermuizen gesproken. Soms weet je niet eens dat je die bij je thuis hebt. Want overdag zitten ze verstopt in de spouw van je buitenmuren en onder je dakpannen. Ga je verbouwen, besef dan dat je best vleermuizen zou kunnen herbergen. Nodig een expert uit en stel een goed plan op. Zo stikken de vleermuizen niet als je je spouwen met isolatiemateriaal vult. En kunnen ze in nieuw geplaatste vleermuiskasten hun bestaan verder op gaan bouwen.